w trakcie tworzenia

Menu

2.10.2013

Figi pieczone z miodem


Figi zapiekane z miodem to  deser niezwykle smaczny, prosyty do zrobienia, bogaty w  cytrynowo-winno-rozmarynowe  aromaty. Dominuje w nim jednak zapach  i smak miodu,  który przepełnia całość niezwykłą słodyczą.

Zamiast rozmarynu proponuję dodać tymianek,a wino zastapić likierem pomarańczowym. Całość można posypać orzechami lub migdałami. Nowy smak, nowe doznania..........

Składniki:
  • 8-9  dojrzałych  fig
  • 4 łyżki miodu / cytrynowego/
  • 1 łyżka  masła 
  • 1/2 szklanki  białego aromatycznego wina 
  • 2 łyżki świeżego soku wyciśnietego z cytryny
  • gałązka rozmarynu 


Wykonanie:

-Miód, masło i wino podgrzać w rondelku i mieszając chwilkę  rozpuścić do połączenia się składników.
-Dodać sok z cytryny.
-Figi umyć, osuszyć,  naciąć i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
-Polać winną mieszanką miodowo-cytrynową , dodać gałązke świeżego rozmarynu.
-Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 st.C na ok.15-20 minut.
-Podawać na ciepło polane powstałym sosem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz