w trakcie tworzenia

Menu

26.10.2013

Makaron tagliatelle z dynią i ricottą

Niezwykle proste i smaczne danie makaronowe z dynią.
W ciągu kilkunastu minut makaron z dynią jest gotowy do podania.
Niewiele składników, niewielki nakład pracy, a smakosze makaronu i dyni  z pewnością nie bedą zawiedzeni.
Składniki: /2 porcje

  • 200 g makaronu tagliatelle/ najlepszy świeży/
  • 200 g oczyszczonej dyni
  • 1/2 cebuli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz do smaku
  • zielona pietruszka /do dekoracji
  • 2 łyżki ricotty / lub dowolnego kremowego serka 
-Dynię obrać ,oczyścić i pokroić w cienkie  paski.
-Nastawić wodę na makaron.
-Cebulę podsmażyć na oliwie, wrzucić kawałki dyni.
-Dusić kilka minut /do miękkości/ , doprawić do smaku.
-Ugotować makaron.
-Przecedzić i wsypać do miękkiej dyni, delikatnie wymieszać.
-Podlać odrobiną wody z gotującego się makaronu/ lub bulionem warzywnym/. 
-Przełożyć na talerze.
-Ozdobić świeżą pietruszką i kleksikiem ricotty..
-Posypać ziarenkami czarnego  sezamu.


Światowy Dzień Makaronu 2013 - 25 października

4 komentarze: