w trakcie tworzenia

Menu

25.10.2013

Słodka zapiekanka makaronowa z owocami


Makarony można łączyć ze wszystkim. Powstają  pyszne, różnorodne dania ,a pomysłów nie brakuje. 
Uwielbiam je w każdej postaci ..........również na słodko z owocami.
 Makaron zapiekany  z owocami  każdy chyba pamięta z dzieciństwa , a obecnie 
 przygotowujemy  go dla swoich dzieciaków..... Istnieją różne wersje smakowe, sposoby przyrządzania , a łączą je prostota i oczywiście makaron z cynamonowymi  jabłkami .
Składniki:/ 2 porcje/

180 g makaronu /krajanka wąska/
2 łyżki masła
4 łyżki  kwaśnej śmietany
2 winne jabłka
2 brzoskwinie
2,5 łyżki cukru trzcinowego 
cukier wanilinowy/do smaku
bułka tarta/do formy
płatki migdałowe do dekoracji
2 łyżki rodzynek
cynamon /do smaku
sok cytrynowy
Wykonanie:
-Jabłka i brzoskwinie umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne , pestki ........pokroić w ósemki, skropić sokiem z cytryny.
-Makaron ugotować al dente, odcedzić, wymieszać ze śmietaną .
-Owoce wymieszać z  połową cukru ,makaron z cukrem wanilinowym.
-Składniki połączyć /można tę czynność pominąć i układać składniki w naczyniu warstwami/
-Dodać cynamon.......rodzynki.
-Naczynie do zapiekania starannie posmarować masłem /połową/ , wysypać bułką tartą /połową/.
-Wyłożyć masę, docisnąć.
-Posypać resztą cukru, bułką tartą i pokryć wiórkami masła.
-Posypać płatkami migdałowymi  i wstawić do gorącego piekarnika /190- 200 st.C/
-Zapiekać ok. 15- 20 minut na złoty kolor.
-Podawać na ciepło.


Do zapiekanki z jabłkami doskonale nadaje się również makaron spaghetti.
Ugotowany makaron można wymieszać z  jajkiem/ ubitym z cukrem/
Na warstwie makaronu należy ułożyć pokrojone jabłka ,  posypać je cukrem i cynamonem, a następnie przykryć drugą  warstwą makaronu. Wierzch obłożyć wiórkami masła i zapiec.
 Zapiekankę mozna podawać z ubitą śmietana lub słodkim , gęstym jogurtem.

    3 komentarze:

    1. Słodkie zapiekanki makaronowe to rzadkość, ale doskonałe zarówno jako deser jak i danie główne:)

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Wszystko zależy od regionu, tradycji rodzinnych i zamożnosci...........rzeczywiście kiedyś były bardziej popularne,bo to danie dla biedniejszch............wystarczyło mieć w domu trochę makaronu i kilka jabłek z sadu......

        Usuń