w trakcie tworzenia

Menu

7.10.2013

Placuszki z ricotty z grappą i winogronami


Kolejna wersja placuszków z ricotty z dodatkiem sezonowych owoców.
 Tym razem pyszny dodatek aromatycznych  winogron ,które używa się do pdodukcji popularnego wina  Sangiovese.
Całość wzmocniona odrobiną mocnej grappy.

Składniki:
  • 100 g ricotty
  • 120 g jogurtu naturalnego
  • ok. 4 łyżki  mleka
  • 1 jajko
  • 100 g mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki proszku  do pieczenia
  • szczypta soli 
  • 2 łyżki grappy
  • 1 łyżka cukru pudru
  • olej do smażenia
oraz
  • 1 kiść dojrzałych ,czarnych, drobnych winogron
  • 2 łyżki cukru
Wykonanie:

-Owoce umyć,osuszyć.
-Połowę z nich przełożyć do rondelka, podlać odrobiną wody i dodać cukier.
-Mieszając gotować kilka minut, aż owoce puszczą sok i utworzy się gęsty sos
-Ricottę umieścić w miseczce i  wymieszać z cukrem.
-Dodać jogurt, jajko, mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli.
-Składniki starannie wymieszać dodając mleko w takiej ilości by uzyskać pożądaną konsystencję ciasta.
-Do ciasta dodać pozostałą część owoców.
-Lekko wymieszać.
-Rozgrzać olej i smażyć niewielkie placuszki.

-Upieczone placki przełożyć na ręcznik papierowy, a po usunięciu nadmiaru tłuszczu przełożyć na talerzyki.
 -Polać sosem winogronowym, który można wzmocnić odrobiną grappy.


1 komentarz: