w trakcie tworzenia

Menu

8.10.2013

Przekładane czekoladowe ciasto z cukinii


Nie pamiętam, czy to ciasto  powstało ot tak w mojej wyobraźni, czy może gdzieś widziałam podobne i   pobudziłam moje zmysły  ............... przypadkowa kombinacja smaków  z cukinią w roli głównej...
Mocno czekoladowe ciasto z kawałkami orzechów, soczysta , aromatyczna masa cukiniowa o owocowym smaku  i aksamitna, lekko słodka  śmietanka..............to trzy warstwy ,które tworzą to ciacho.Gdyby tak zrezygnować ze  śmietany  chyba nie trzeba nawet liczyć kalorii.....

Mogłam trochę popracować nad dekoracją, ale ciastoprzeznaczone  było do zjedzenia, a nie do prezentacji.........
Składniki:

ciasto:/foremka 26/20/
  • 300 g cukinii
  • 240 g mąki pszennej
  • 50 g kakao
  • 160 g cukru
  • 125 g soku jabłkowego
  • 1 łyżka miodu
  • 80 g oleju roślinnego
  • 1 ł.łyżeczka  proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 150 g czekolady z orzechami/laskowymi/


nadzienie:
  • 600 g cukinii 
  • 0,5 szklanki cukru
  • skórka z 1/2 cytryny
  • 1 galaretka agrestowa
  • 1 łyżeczka żelatyny do deserów
nadzienie
  • 600 g cukinii
  • 0,5 szklanki cukru
  • skórka z 1/2 cytryny
  • 1 galaretka agrestowa
  • 1 łyżeczka żelatyny do deserów
oraz:
600 ml śmietany 30 %
2 łyżki cukru pudru

2 łyżeczki żelatyny 

2 galaretki agrestowe
ciasto:
-Umytą cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
-Mąkę połączyć z cukrem, cukrem wanilinowym, proszkiem do pieczenia i kakao.
-Czekoladę posiekać, dodać do mąki.
-W osobnym naczyniu wymieszać  sok jabłkowy z  miodem ,olejem i startą cukinią.
-Połączyć z suchymi składnikami i starannie wymieszać.
-Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
-Ciasto przełożyć do formy  i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok.40 minut.
-Upieczone ciasto wystudzić.
-Zimne przekroić na pół.
nadzienie:
-Cukinię obrać, wydrążyć  nasiona pokroić w kostkę.
-Przełożyć do garnka , podlać odrobiną wody i zagotować.
-Dodać cukier, skórkę cytrynową  i gotować 5-8 minut.
-Do gorącej masy wsypać galaretkę agrestową i żelatynę.
-Wymieszać i odstawić do przestudzenia.
śmietana
-Dobrze schłodzoną śmietanę ubić. Z początku na najwyższych obrotach, a potem obniżyć obroty.
-Pod koniec ubijania dodać cukier.
-Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody i rozpuścić w kąpieli wodnej.Przestudzić i dodać do ubitej śmietany.


wykończenie:
-Zielone galaretki rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody, wymieszać i odstawić do wystygnięcia i częściowego stężenia.
-Na spód ciasta cukiniowego wyłożyć tężejącą masę cukiniowo-galaretkową, wyrównać i przykryć drugą częścią ciasta.
-Na wierzch nałożyć ubitą śmietanę. Można obłożyć boki.
-Jeśli ciasto znajduje się w blaszce wystarczy  na śmietanę wylać zimną ,tężejącą galaretkę. 
Jeśli ciasto jest już  poza foremką/ jak u mnie/ należy boki zabezpieczyć  np. folią aluminiową /podwójną/ i  zalać ciasto.
-Po całkowitym zastygnięciu galaretki wierzch  można udekorować  bitą śmietaną.


4 komentarze:

  1. Rewelacyjnie prezentuje się w tych zieleniach :) Zjawiskowe po postu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takiego jeszcze nie próbowałam, ciekawa jestem jak smakuje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto smakuje jak normalne czekoladowe,a masa cukiniowa ma smak galaretki, którą używamy...........

      Usuń