w trakcie tworzenia

Menu

12.12.2013

Gwiazdkowa sałatka śledziowa

Smaczna, prosta i expresowa w wykonaniu sałatka śledziowa, idealna na świąteczny stół.

Na co dzień i od święta.............niby taka sama ,a wszystko zależy od sposobu podania i dekoracji.
Nie może jej jednak zabraknąć na naszych  stołach w okresie  zbliżajacych się Świąt.


Składniki:
  • 400 g filetów śledziowych /matjasów
  • 200 g czerwonej fasoli z puszki
  • 4 ogórki konserwowe
  • 4 ziemniaki ugotowane w mundurkach
  • 1 czerwona cebula
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 2 łyżeczki posiekanego koperku
  • 4 łyżki majonezu dekoracyjnego "Winiary"/+ do dekoracji/
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka śmietany
  • pieprz cytrynowy/do smaku
  • sól/ do smaku
  • sok z cytryny
  • czerwony pieprz /do dekoracji
  • świeży koperek/ do dekoracji
  • mix sałtek /do dekoracji
Wykonanie:-Płaty śledziowe wymoczyć, odstawić na ok.2 godziny.
-Osuszyć na ręczniku papierowym , skropić sokiem z cytryny i  i pokroić w kostkę.
-Ogórki, obraną cebulę , ugotowane ,obrane  ziemniaki i jajka na twardo  pokroić w kostk.,
-Wszystkie pokrojone  składniki umieścić w salaterce.
-Dodać odsączoną, przepłukaną  czerwoną fasolkę, posiekany  koperek.
-Całość  połączyć z majonezem wymieszanym z musztardą i śmietną.
-Doprawić do smaku solą i pieprzem cytrynowym.
-Na dużym ,okrągłym półmisku ustawić foremkę /obręcz/  w kształcie gwiazdy.
-Przełożyć sałatkę, dokładnie wypełnić formę i wstawić do lodówki na ok.2 godziny.
-Dobrze schłodzoną sałatkę wyjąć z lodówki, delikatnie zdjąć obręcz.
-Wierzch sałatki udekorować fasolką,wyciśniętymi przez szprycę  kleksikami majonezu , czerwonym pieprzem i świeżą gałązką koperku.


1 komentarz:

  1. Wygląda świetnie i do tego z najlepszym majonezem pod słońcem:)

    OdpowiedzUsuń