w trakcie tworzenia

Menu

12.12.2013

Paszteciki półfrancuskie z kapustą i grzybami


Mięciutkie, delikatne, chrupiące i przepyszne paszteciki  do czerwonego  barszczyku.

Paszteciki  z czystym, czerwonym barszczem  to popisowe danie mojej mamy 
na rodzinnych  i świątecznych przyjęciach. Najczęściej nadziewane są one mięsem,
 ale  doskonale smakują również  z innym nadzieniem.
Tym razem wykorzystałam przepis na  to pyszne półfrancusie,  śmietankowe ciasto
 by upiec wigilijne paszteciki z kapustą i grzybami. 
Zmieniłam również ich kształt z tradycyjnych podłużnych ruloników  na różne dekoracyjne kształty.
ciasto półfrancuskie:
  • 250 g mąki pszennej
  • 225 g masła
  • 1 jajo
  • 2 żółtka
  • 5 łyżek kwaśnej śmietany
  • sól do smaku
oraz:
 białko do smarowania ciasta
mak, kminek, słodka papryka do posypania

nadzienie:
  • 500 g kapusty
  • przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie
  • garść suszonych grzybów
  • 1  cebula
  • 2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego
  • 0,5 łyżeczki kminku
  • 1  małe jajko
  • sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
ciasto:

-Mąkę przesiać na stolnicę ,posiekać z masłem, dodać jajo, żółtka, szczyptę soli i śmietanę.
-Składniki połączyć szybko i starannie. uformować kulę.
-Ciasto owinąć w folię spożywczą i odłożyć w chłodne miejsce na ok. 12 godzin.
nadzienie:
-W niewielkiej ilości wody ugotować namoczone wcześniej grzyby, posiekać.
-Kapustę  pokroić na mniejsze kawałki  i ugotować z przyprawami do miękkości / można dodać wywar z grzybów/ , dobrze odcedzić.
-Wygnieść z nadmiaru wody i posiekać.
-Cebulę drobno pokroić  i zeszklić na oliwie.
-Dodać kapustę i grzyby.
-Mieszając dusić 5-6 minut / do odparowania płynu/.
-Doprawić dobrze do smaku solą i pieprzem , dodać kminek, wymieszać dodać jajko  i dobrze przestudzić.

-Schłodzone ciasto wywałkować na grubość kilku milimetrów.
-Aby otrzymać  ruloniki należy  rozłożyć farsz na  rozwałkowanym prostokącie ,brzeg ciasta posmarować białkiem, zwinąć dłuższe boki  w roladkę i  pokroić na paszteciki. 
-Wierzch pasztecików można udekorować gwiazdkami z ciasta.
-Paszteciki mogą mieć również kształt gwiazdek /należy użyć  foremek do wykrawania gwiazdek/ lub babeczek /należy upiec je w foremkach na babeczki/.
-Przygotowane, nadziane paszteciki posmarować z wierzchu białkiem, posypać  makiem, kminkiem, papryką w proszku lub  krokantem orzechowym itp.
-Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 180-190 st. C. ok.15 minut /aż ciasto się zezłości/. 

Najlepsze są podawane na ciepło!



8 komentarzy:

  1. Jaka strona!-WOW!,,pieknie tu i tak goscinnie,,ze chyba nie wyjde stad juz dzisiaj i zjem wszystkie paszteciki.
    GRATULUJE! I POZDRAWIAM!
    Jola!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Życzę smacznego, można zjeść wszystkie, a ja upiekę nastepną porcję........

      Usuń
  2. Wygladaja apetycznie :) ile wychodzi z jednej porcji??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trudno dokładnie określić liczbę pasztecików, bo wszystko zależy od kształtu i wielkości. Ciasto jest dosc wydajne i z takiej porcji wychodzi ich sporo..............najlepiej przetestować.

      Usuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń