w trakcie tworzenia

Menu

4.12.2013

Proste pierniczki lukrowane


Małymi kroczkami zbliżają się Święta.  Jak co roku o tej porze zaczynamy przygotowania do tych najpiekniejszych dni  w roku..... a ja  jak co roku zaczynam od słodkich , miodowych pierniczków,
 z których znaczna część zawiśnie na choince.


Dziś proste pierniczki lukrowane.........na rozgrzewkę....

Składniki:/ 2 blaszki/
  • 500 g mąki pszennej
  • 0,5 szklanki miodu wielokwiatowego
  • 0,5 szklanki  cukru pudru
  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1,5 łyżeczki  sody oczyszczonej
  • 3 łyżeczki przyprawy do pierników
  • szczypta soli

Wykonanie:

-Masło rozpuść z miodem podgrzewając składniki  na wolnym ogniu, po czym przestudzić, dodać przyprawę do piernika, wymieszać.
-Jajka utrzeć z cukrem.
-Do miski przesypać mąkę,wymieszać z sodą i  szczyptą soli.
-Dodać przestudzony miód z masłem, utarte jajka i śmietanę.
-Ciasto wyrobić drewnianą łyżką.
-Miskę przykryć i odstawić  w chłodne miejsce.
-Po upływie ok. 1 godziny formować z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego.
-Kulki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia /zachować odstepy/.
-Każdą kulkę lekko spłaszczyć.
-Piec w temp. 170 st. C ok. 8-10 minut.do lekkiego przyrumienienia.
-Wystudzone pierniczki polukrować.

Lukier:
150 g cukru pudru
gorąca woda
kilka kropli soku z cytryny
Cukier puder ucierać ,dodając kilka kropli soku z cytryny i tyle gorącej wody ,
by utworzyła się gęsta jednolita masa do lukrowania.



w/g tego samego przepisu przygotowałam ciasto, z którego wykroiłam różnej wielkości gwiazdki. 
Upieczone gwiazdkowe pierniczki powędrowały do słoja.  Za parę dni powstaną z nich piernikowe choinki....

4 komentarze: