w trakcie tworzenia

Menu

3.12.2013

Makaron z dynią , kasztanami i chrupiącym boczkiem

Pyszne połączenie makaronu z delikatną dynią, ugotowanymi kasztanami i chrupiącym, 
dobrze wysmażonym boczkiem.
....a na koniec dużo zielonej pietruszki i świeżo zmielonego pieprzu.......

Składniki : /2 porcje/
  • 200 g makaronu /typu garganelli/
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • ½ cebuli
  • 150 g obranej dyni
  • 5 szt ugotowanych ,obranych kasztanów
  • 100 g    boczku
  • zielona pietruszka
  • sól 
  • świeżo zmielony ,kolorowy pieprz

Wykonanie:

-Nastawić wodę na makaron i gotować w/g zaleceń producenta.
-Cebulę posiekać, dynię pokroić w kostkę.
-Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i lekko zeszklić.
-Dodać pokrojoną dynię i podsmażyć kilka minut.
-Wlać kilka łyżek wody z gotującego się makaronu i gotować do miękkości. Dynia powinna pozostać jędrna.
-Doprawić do smaku solą , pieprzem i  dodać ugotowane , delikatnie pokruszone kasztany.
-Na osobnej , suchej patelni przysmżyć  drobno pokrojony boczek.
-Wytopiony boczek powinien być lekko przyrumieniony i chrupiący.
-Ugotowany makaron przecedzić i wsypać na patelnię z dynią i kasztanami, posypać posiekaną, zieloną pietruszką , delikatnie wymieszać i przełożyć na talerze.
-Na wierzch wyłożyć chrupiący boczek.
-Makaron ozdobić zieloną pietruszką i posypać świeżo zmielonym pieprzem.





3 komentarze:

  1. danie wygląda bardzo ciekawie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo wywintne danie, a ja w lodowe mam boczek kani, myslciie,z e bedzie w prozadku:)?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. .nie wiem, ale każde danie można dowolnie modyfikować i zawsze coś z tego wyjdzie..........czasem nawet lepsze!

      Usuń