w trakcie tworzenia

Menu

14.12.2013

Sałatka śledziowa z marynowanymi śliwkami

Pyszna śledziowa przystawka na wigilijny stół . Doskonała kompozycja słodko-kwaśnych,  korzennych  smaków ze słonym śledzikiem .

Niby zwykła, tradycyjna  śledziowa sałatka z ziemniakami, jabłkiem, cebulą  i majonezem .....a jednak dodatek marynowanych w occie , korzennych śliwek nadaje jej niepowtarzalnego smaku.
 
  • 4 ziemniaki ugotowane
  • 4 płaty śledziowe
  • 1 cebula czerwona
  • 1 jabłko winne
  • 8-10 śliwek marynowanych w occie
  • sok z 1/2 cytryny
  • 3-4 łyzki majonezu dekoracyjnego Winiary /+ do dekoracji/
  • 1 łyżka śmietany
  • 1/2 łyzeczki imbiru
  • szczypta cynamonu
  • pieprz cytrynowy /do smaku
  • sól / do smaku
  • zielony, swieży koperek /do dekoracji
Wykonanie:
-Śledzie namoczyć w wodzie , pozostawić  na ok.1  godzinę.
-Wysuszyć  na papierowym ręczniku, pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny i oprószyć pieprzem cytrynowym. 
-Ugotowane w mundurkach ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
-Cebulę obrać, posiekać, zalać wrzątkiem, odsączyć na sitku i wystudzić.
-Jabłko obrać, pokroić w kostkę.
-Śliwki przekroić na połówki, usunąć pestki. Część odłożyć do dekoracji, resztę pokroić.
-Wszystkie składniki umieścić w misce, posolić, posypać pieprzem, dodać imbir i szczyptę cynamonu.
-Dodać majonez i śmietanę, wymieszać.
-Sałatkę wstawić na min. 1  godzinę do lodówki.
-Przygotować ozdobny  półmisek, na który przełożyć schłodzoną sałatkę.
-Wierzch ozdobić połówkami śliwek.
-Każdą połówkę wypełnić ozdobnym kleksikiem majonezu .
-Całość udekorować  świeżym koperkiem.



2 komentarze: