w trakcie tworzenia

Menu

19.12.2013

Świąteczny sernik z pierniczkami


Pyszny sernik  w świątecznym klimacie......... na piernikowo-orzechowym  spodzie, z  delikatną, śmietankowo-miodową , rozpływającą się w ustach masą serową.

.......przełożony i udekorowany  lukrowanymi  pierniczkami smakuje wyśmienicie!
spód piernkikowy
150  g  pierniczków lub korzennych herbatników 
50 g orzechów włoskich 
80 g roztopionego masła


polewa czekoladowa:
200 g czekolady gorzkiej
100 ml śmietanki kremówki
1/4  łyżeczki cynamonu

oraz  do dekoracji
pierniczki ozdabiane białym lukrem
kropelki z białej czekolady
masa serowa:
850 g sera mielonego
3 jajka
½ szklanki cukru pudru
2  pełne łyżki miodu prawdziwego
150 g śmietany kremówki
 skórka otarta z   jednej  z pomarańczy
szczypta soli
1 budyń śmietankowy
2 łyżki rumu
kilka pierniczków do przełożenia


Wykonanie:
-Pierniczki/lub herbatniki/ i orzechy rozdrobnić w blenderze.
-Otrzymane okruszki połączyć z roztopionym masłem ,aż powstanie masa o konsystencj piasku.
-Masę  wyłożyć w tortownicy , dociskając mocno do dna foremki.
-Wstawić do lodówki.
-Wszystkie składniki na masę serową wyjąć  wcześniej z lodówki, aby miały taką samą temperaturę.
-Na wolnych obrotach utrzeć  ser, dodając stopniowo cukier i miód.
-Do utartej masy dodawać po jednym całym jajku i szczyptę soli.
-Następnie budyń i skórkę pomarańczową.
-Stopniowo wlewać  śmietankę i krótko zmiksować.
-Połowę masy serową przełożyć  na piernikowy  spód, a na wierzchu ułożyć warstwę pierników skropionych wcześniej rumem.

-Wyłożyć pozostałą masę.
-Tortownicę wstawić do piekarnika nagrzanego  do 170 st.C  / na spód piekarnika wstawić żaroodporne naczynie wypełnione wodą/
-Piec ok.60-80 minut.
-Po tym czasie wyłączyć  piekarnik i pozostawić w nim sernik na kolejną godzinę.
-Całkowicie  wystudzony sernik wstawić  na noc do lodówki.
-Składniki na  polewę rozpuścić w kąpieli wodnej
-Gładką, aksamitną masą czekoladową polać wierzch i  boki sernika.
-Na lekko tężejącej polewie ułożyć dekoracyjne pierniczki /wierzch i można również boki/
-Odstawić do zastygnięcia.



8 komentarzy:

  1. Wygląda pięknie a smakuje zapewne jeszcze lepiej:)
    Uwielbiam serniki.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. ale kusisz tymi apetycznymi zdjęciami:) fenomenalny sernik!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda zachwycająco! Od dawna mi się taki marzy...

    OdpowiedzUsuń
  4. zjadł bym całą blachę ;) przepyszny ;)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń