w trakcie tworzenia

Menu

3.12.2013

Zupa dyniowa z kapustą i ziemniakami


Mocno rozgrzewająca , ale delikatna w smaku jesienna zupa z dynią, kapustą i ziemniakami.
 Podana z pieczywem sytanowi bardzo pożywne , wartościowe danie.


Składniki:/ 4 porcje/
  • 200 g  dyni
  • 200 g białej kapusty
  • 3 ziemniaki
  • 0.5 cebuli
  • kawałek selera naciowego
  • 1 marchewka
  • 1-2  ząbki czosnku
  • ok. 4-5 szklanek  bulionu warzywnego
  • 1/4 łyżeczki kminku
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 małe  pomidory
  • tymianek do dekoracji
  • sóli pieprz  do smaku
Wykonanie:

-Warzywa umyć.
-Dynię , ziemniaki i cebulę pokroić w kostkę, marchew i seler w krążki.
-Kapustę poszatkować. 
-W garnku rozgrzać oliwę, podsmażyć cebulę i czosnek , dodać seler,marchew i ziemniaki.
-Wlać gorący bulion, dodać kapustę i dynię.
-Wymieszać i zagotować.
-Dodać przyprawy
-Gotować ok.20 minut.
-Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę, pokroić i dodać do zupy.
-Kontynuować gotowanie do miękkości warzyw.
-Ugotowaną zupę doprawić do smaku /jeśli wymaga/.
-Gorącą przelać na talerze.
-Podawać z dodatkiem pieczywa .Udekorować świeżym listkiem np. tymianku



3 komentarze:

  1. Pomysłna dzisiejszy obiad rozwiązany :) Akurat mam dynie:) Jeszce nigdy nie robiłam jej z kapustą, to musi być ciekawe połączenie. Polecam zrobić bulion z przyprawą do buliony NPS-MIX. Mają też inne bardzo aromatyczne przyprawy w dobrych cenach. Można je zakupić na www.najlepszeprzyprawyswiata.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Kolejna pyszna zupka:)
    Zajadaliśmy się dzisiaj na obiadek.

    OdpowiedzUsuń