w trakcie tworzenia

Menu

28.01.2014

Faworki V


Do przygotowania tych faworków  potrzebujemy  niewiele składników,  kilkanaście minut na wyrobienie oraz pokrojenie ciasta  i kolejne kilkanascie minut na smażenie .
 Efekt: ...............dwa  kopiate talelrze  kruchutkich, delikatnych chruścików.
            Karnawał w pełni , a  faworki /chruściki /  najbardziej smakują  o tej właśnie porze roku.
Składniki:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3  żółtka
  • ok. 3 łyżki kwaśnej, gęstej  śmietany
  • 1 łyżka  spirytusu/lub octu/
  • szczypta soli
  • tłuszcz do głębokiego smażenia /ok.500 g :smalec lub olej/
  • cukier puder/ do posypania
Wykonanie:
-Z podanych składników zagnieść  ciasto takie twarde jak na makaron.
-Przy pomocy wałka ciasto mocno wybić powtarzając czynność spłaszczania, składania i wybijania kilkakrotnie, aż zaczną się tworzyć pęcherzyki powietrza.
-Ciasto przykryć  ściereczką lub owinąć  folią  i odstawić w chłodne miejsce mniej więcej na godzinę. -Po tym czasie ciasto rozwałkować cieniutko / partiami/ i pokroić na paski  10/3 cm /można mniejsze/.
-Na środku zrobić krótkie nacięcie i przewinąć jeden koniec tak, by  aby utworzył się węzeł.
-Smażyć  z obu stron na głębokim , gorącym tłuszczu /na jasnozłoty kolor/.

Usmażone faworki odsączyć z nadmiaru tłuszczu /na ręczniku papierowym/ , przełożyć na półmisek i posypać cukrem pudrem.


zapraszam  również na :





1 komentarz: