w trakcie tworzenia

Menu

29.01.2014

Makaron gryczany z kapustą włoską i pulpecikami

Proste, smaczne i bardzo pożywne danie obiadowe dla smakoszy makaronów.
  Kolejna propozycja podania makaronu gryczanego ,ale  tym razem z  kapustą włoską  i mięsem /pulpecikami/. Całość uzupełniona zółtym  serkiem, który  dodany do gorącego makaronu rozpuszcza sie tworząc  kremową konsystecje dania. Odrobina ostrej papryczki i czerwonego pieprzu nadają całości delikatnej pikanterii.
 Makaron gryczany / trudno go kupić w naszych sklepach, ale  można przygotować samodzielnie/ można zastąpić dowolnym makaronem  razowym lub z mąki orkiszowej.
Składniki /2 porcje/:

  • 200 g  makaronu gryczanego / krajanka
  • 200 g mięsa  mielonego /mieszane/
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta majeranku
  • ¼ łyżeczki słodkiej papryki
  • kilka kropli sosu sojowego
  • mała cebula
  •  ostrea papryczka/do smaku
  • 250 g kapusty włoskiej
  • 100 g   sera fontina  /zamiast fontiny można użyć  mazdamera lub dobrego szwajcara, /
  • 2 łyżki  oliwy z oliwek
  • pieprz /do smaku
  • sól /do smaku
  • kilka ziarenek czerwonego pieprzu /do dekoracji
Wykonanie:
-Kapustę poszatkować  i  ugotować / al dente/ w osolonej wodzie.
-Mięso mielone doprawić do  świeżo zmielonym pieprzem i sosem sojowym.
-Dodać zmiażdżony czosnek , majeranek , paprykę , wyrobić na gładką masę  i uformować malutkie kuleczki .
-Posiekać cebulę , zeszklić na oliwie, dodać  pokrojoną  papryczkę.
-Kuleczki mięsa przełożyć na patelnię  z cebulą i smażyć chwilę z każdej strony.
-W międzyczasie  ugotować makaron .
- Kapustę odsączć  z nadmiaru wody , przełożyć na  patelnię z mięsem, a następnie wsypać ugotowany, odcedzony makaron  i żółty ser pokrojony w drobna kostkę/ lub starty na grubej tarce/.
-Trzymając patelnię na małym ogniu  całość delikatnie wymieszać /można dodać kilka łyżek wody z ugotowanego makaronu/,doprawić ewentualnie do smaku.
-Makaron przełożyć na talerze , udekorować kolorowym pieprzem. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz