w trakcie tworzenia

Menu

6.01.2014

Penne razowe w ragu' z soczewicy


 Proste , zdrowe i sycące danie makaronowe z sosem pomidorowym i soczewicą.

Doskonale smakuje o tej porze roku i może śmiało zastąpić mięsny posiłek  zapewniając naszemu organizmowi cenne składniki odżywcze.
Potrawka z soczewicy  , którą nazywam soczewicowym ragu'  to symbol bogactwa i szczęścia ,a podaje się ją we Włoszech w noc Sylwestrową jako samodzielne danie lub z dodatkiem makaronu ,
 a w bardziej eleganckiej formie w postaci lasagne. Tradycją jest również  łączenie potrawki z soczewicy  z  cotechino i puree ziemniaczanym.  Ponieważ u nas nie ma takiego zwyczaju możemy  przygotować sobie taką potrawkę soczewicową w dowolnym czasie z dowolnym dodatkiem,a zapewniam ,że  zwolennicy makaronu i soczewicy nie będą zawiedzeni.
Składniki: /4 porcje/
  • 320g makaronu penne/razowy/
  • 200 g soczewicy zielonej
  • 1 marchew 
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łodyżka selera naciowego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 szklanka  sosu pomidorowego
  • ok. 3/4 szklanki  bulionu warzywnego
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • sól i pieprz do smaku
  • zielona pietruszka /do dekoracji
  • starty parmezan /do posypania
Wykonanie:

-Soczewicę dokładnie wypłukać ,zalać zimną wodą i odstawić na ok. 2 godziny , po czym ugotować z przyprawami do miękkości ,ale  tak by ziarenka zachowały swój kształt i nie rosypywały się /najlepiej al dente , u mnie  ok.25 min/.
-Na głęboką  patelnię lub do rondelka wlać oliwę , dodać posiekaną  cebulę i czosnek, lekko zeszklić.
-Marchewkę i seler pokroić w drobniutką kosteczkę , połączyć z cebulą i podsmażyć razem kilka minut.
-Dodać bulion warzywny i  sos pomidorowy, gotować ok. 5-10 minut do wyparowania nadmiaru płynu i otrzymania właściwej konsystecji sosu.
-Ugotowaną , przecedzoną soczewicę wsypać do gotującego się sosu, , delikatnie wymieszać i podgotować chwilę , doprawić do smaku świeżo zmielonym pieprzem i solą.
-Ugotowany makaron/ al dente/ przecedzić i wsypać do gorącego sosu.
- Starannie wymieszać i przełożyć na talerze.
-Udekorować zieleniną .
-Można posypać startym parmezanem.

* do sosu można użyć soczewicę z puszki lub kartonu
* gęstość sosu należy  uregulować bulionem w/g uznania
* doskonałym dodatkiem do gotowanego sosu jest lampka czerwonego wina

1 komentarz: