w trakcie tworzenia

Menu

6.01.2014

Polenta z soczewicą


Polenta  z sosem pomidorowym i soczewicą , to smaczne i pożywne danie , na które  nie muszę nigdy namawiać moich domowników. Pyszny sos pomidorowy z soczewicą doskonale smakuje z kaszą kukurydzianą i parmezanem.
Bardzo lubię polentę i w okresie zimowym przygotowuję ją bardzo często. 
Jest to tradycyjne danie włoskie przygotowane na bazie kaszki kukurydzianej .
 Aby ją przygotować potrzebujemy tylko kaszy ,wody , oliwy lub  masła , soli  i startego parmezanu. Polentę z kaszy kukurydzianej gotuje się dość długo/ ok.40-50 minut /, ale można zastąpić ją kaszką ekspresową  instant/ choć to już nie to samo/.
Polentę podaje się do dań zamiast tradycyjnych ziemniaków. 
Doskonale smakuje z pomidorowymi sosami warzywnymi,  mięsnymi , grzybowymi. 
Po zastygnięciu doskonale nadaje się do smażenia i  grillowania /pokrojona na kawałki/, a można z niej również przygotować pyszne kluski czy  placuszki .
.........i pomyśleć,że kiedyś znałam tylko kukurydziankę podawaną z mlekiem lub masłem...........



Składniki:/ 2 porcje/

  • 150 g  kaszy kukurydzianej
  • 3 szklanki  wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka  masła lub oliwy
  • 2 łyżki startego parmezanu
oraz  jako dodatek :
-ragu' z soczewicy 
-parmezan /do posypania
-zielona pietruszka /do dekoracji

Wykonanie:
    -Do gotującej się osolonej wody wsypywać stopniowo kaszę,  cały czas energicznie mieszając.-Zmniejszyć ogień i gotować do czasu , aż polenta zgęstnieje /najlepiej dostosować się do zaleceń producenta/-Kaszę należy   często mieszać ,aby  nie przywarła do dna naczynia i  uzyskał  właściwą , gładką  konsystencję.-Kiedy kasza jest ugotowana  zdjąć garnek z ognia , dodać masło ,ser i  mieszać do czasu, aż się rozpuszczą. -Tak przygotowaną polentę przełożyć na talerze ,  polać sosem i posypać startym serem.
    * do gotowania polenty najlepiej używać  garnka z grubym , nieprzywierającym dnem.* do gotowania kaszy zamiast wody można użyć bulion warzywny

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz