w trakcie tworzenia

Menu

13.02.2014

Pizzerinki

Kruchutkie , delikatne, pachnące pomidorem i oregano mini pizze z ciasta "francuskiego"przygotowanego na bazie kremowego serka "Philadelphia"

Składniki:
  • 220 g białego serka kremowego / Philadelphia/
  • 220 g mąki pszennej
  • 260 g masła
  • 2 szczypty soli
oraz
- gęsty sos pomidorowy/passata/
sól /do smaku
-oregano/do smaku
-mozarella
-oliwki /do dekoracji
-swieze listki oregano lub bazylii /do dekoracji

Wykonanie:
-Serek połączyć z masłem.
-Dodać mąkę  , sól i  połączyć składniki.
-Zagnieść ciasto / nie musi być całkiem gładkie/,owinąć w folię i wstawić na noc do lodówki.
-Następnego dnia ciasto rozwałkować na grubość kilku milimetrów i złożyć 3-krotnie.
-Wstawić do lodówki na 30 minut.
-Czynność powtórzyć 3 razy.
-Schłodzone , wypoczęte ciasto podzielić na pół i rozwałkować na grugośc kilku milimetrów.
-Wykroić małe krążki, ułozyć na blaszce wyłozonej papierem do pieczenia   i wstawić do nagrzanego piekarnika /190 st. C/Piec 15  minut / do lekkiego przyrumienienia/
-Na podpieczone krążki nałożyć odrobinę gęstego sosu /doprawionego odrobiną soli i oregano/, niewielkie kawałeczki mozzarelli i wstawić na kilka minut do gorącego piekarnika /do momentu roztopienia się sera/.
-Gotowe pizze ozdobić listkami oregano/ lub bazylii/ i połówkami  oliwek.


1 komentarz: