w trakcie tworzenia

Menu

8.02.2014

Rogaliki francuskie z powidłem śliwkowym

 Delikatne , rozpływające się w ustach rogaliki nadziewane  śliwkowym powidłem. 
Ciasto przygotowane  na bazie masła i kremowego serka swoją konsystencją 
przypomina tradycyjne francuskie .
Podobnie zawiera sporo tłuszczu , ale różni je nieco technika przygotowania. Wydaje mi się nieco łatwiejsza, a ciasto jest smaczniejsze niż to gotowe , po które czasem sięgamy. Na bazie tego ciasta przygotowałam również  pyszne pizzerinki / tutaj /  i inne drobniutkie ciasteczka. Jeszcze nie próbowałam, ale myślę, że serek philadelfia można zastąpić dowolnym o podobnej konstytencji i właściwościach.

 Składniki:
  • 220 g białego serka kremowego / Philadelphia/
  • 220 g mąki pszennej
  • 260 g masła
  • szczypta soli
  • 1 op. cukru z wanilią

oraz powidło lub marmolada na nadzienie.


Wykonanie:
-Serek połączyć z masłem.
- Dodać szczyptę soli , mąkę i cukier wanilinowy ,  połączyć składniki.
- Zagnieść ciasto / nie musi być całkiem gładkie/,owinąć w folię i wstawić na noc do lodówki.
 -Następnego dnia ciasto rozwałkować na grubość kilku milimetrów i złożyć 3-krotnie.
-Wstawić do lodówki na 30 minut.
 -Czynność powtórzyć 3 razy.
- Na plastikowej tacy wyłożyć małe kupki marmolady i wstawić do zamrażalnika.
-Schłodzone , wypoczęte ciasto podzielić na pół i rozwałkować tworząc 2 owale .
-Podzielić je na trójkąty.
 -Wyjąć zamrożoną marmoladę.
- Na środek każdego trójkącika nakładać nadzienie. 
-Zwinąć rogaliki. 
-Ułożyć na blaszce i wstawić do nagrzanego piekarnika /180 st.C/Piec 15-20 minut.
- Upieczone rogaliki przełożyć na kratkę kuchenną.
- Posypać cukrem pudrem. 
Ciasto serowe jest bardzo delikatne, tworzy warstwy i nie wiele różni się od prawdziwego francuza.


Jesli nie mam ochoty i czasu na przygotowanie domowego ciasta wykorzystuję gotowy płat  francuskiego  .
Efekt końcowy jest zupełnie podobny, czas przygotowania  zdecydowanie krótszy , ale  domowe ciasto jest o wiele smaczniejsze.





1 komentarz: