w trakcie tworzenia

Menu

4.03.2014

Gulasz z bakłażanem

Niezwykle proste i popularne mięsne danie obiadowe to oczywiscie gulasz. 
Można je  przygotować z mięsa wieprzowego lub wołowego. 
Obok cebuli do gulaszu dodaję najczęściej  świeżą paprykę i dużo przypraw............
Tym razem jednak zamiast papryki użyłam bakłażana , a główne przyprawy  to tymianek i ostra papryczka. Dodatek odrobiny octu balsamicznego nadaje daniu delikatnego  słodko-kwaśnego  smaku i miłego kolorystycznego akcentu. Wykończenie całości to lekko podprażone ziarenka sezamu.

Składniki:
  • 500g  mięsa  wieprzowego/gulaszowe/
  • 1 bakłażan
  • 1 cebula czerwona
  • 2 ząbki czosnku
  • 3/4szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • ¾ szklanki bulionu warzywnego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek /lub oleju rzepakowego
  • 2 gałązki świeżego tymianku lub 1 łyżeczka suszonego
  • malutki kawałek ostrej papryczki
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • sól i pieprz /do smaku
  • 1 -2 łyżki prażonego sezamu
Wykonanie:
-Umyte osuszone mięso pokroić w kostkę i podsmażyć na rozgrzanej oliwie/1,5  łyżki/
-Oprószyć solą i pieprzem.
-Do  mięsa dodać cebulę pokrojoną w kostkę,  czosnek i mieszając podsmażyć jeszcze chwilę.
-Wlać wino, część bulionu i gotować na małym ogniu do miękkości mięsa.
-Pod koniec dodać ocet balsamiczny.
-W międzyczasie pokroić bakłażana w grubą kostkę , posolić i odstawić na ok.15 minut, po czym osuszyć papierowym ręcznikiem.
-Na drugiej patelni rozgrzać pozostałą oliwę, dodać pokrojoną papryczkę, kostki bakłażana i smażyć przez kilka minut .
-Podsmażonego bakłażana przełożyć do prawie miękkiego mięsa i dusić razem ok.10 minut /jeśli wymaga całość doprawić do smaku/
-Gotowe danie przełożyć na talerze wyłożone  listkami świeżej sałatki i posypać prażonym sezamem.
-Doskonałym dodatkiem może być świeża, chrupiąca bagietka lub ryż ugotowany na sypko.

*Mięso można zamarynować wcześniej /ok.10-12 godzin/ w  winie z dodatkiem odrobiny oliwy i przypraw/ ziaranka pieprzu, liść laurowy, ziele angielskie, wyciśnięty czosnek/


1 komentarz: