w trakcie tworzenia

Menu

13.06.2014

Crumble cynamonowe z truskawkami i jabłkiem



Składniki :

  • 3/4 szklanki mąki pszennej razowej
  • 1/2 szklanki  musli z orzechami lub migdałami
  • 1/3 szklanki cukru /jasnego brązowego/ 
  • 100 g masła
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
  • 300g truskawek
  • 2  jabłka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki  jasnego brązowego cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka masła do smarowania foremki

Wykonanie:

-Masło roztopić  wymieszać  z cukrem.
-Dodać mąkę, cynamon i musli.
-Składniki połączyć i wyrobić palcami na kruszonkę. 
-Obrane jabłka pokroić w grubą kostkę.
-Truskawki obrać , przełożyć do miski i połączyć z jabłkami.
-Owoce skropić sokiem z cytryny ,wymieszać z cukrem, cynamonem i mąką ziemniaczaną.
-Naczynie żaroodporne/jedno większe lub kilka mniejszych/ posmarować masłem ,wypełnić owocami i posypać kruszonką.
-Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st. C i zapiekać ok.35 min. Wierzch kruszonki powinien się lekko przyrumienić.


Z pewnością wszyscy wiedzą,że crumble najlepiej smakują z lodami.U mnie też ich nie zabrakło.




3 komentarze: