w trakcie tworzenia

Menu

12.06.2014

Mini ptysie z truskawkową śmietanką


 Chrupiące ,delikatne ciasto i  lekki , puszysty krem truskawkowy  z kawałkami owoców to 
słodycz, której nie potrafię  się oprzeć.........
Mini ptysie z truskawkową śmietanką to doskonały deser na letnie dni.
Ptysie można upiec wcześniej, a nadziewać bezpośrednio przed podaniem.
Na  nadzienie można wykorzystać śmietanę, krem budyniowy lub pianę z białek.
U mnie nadzienie śmietankowe.
Składniki: /ok.30 szt/
  • 100 g masła 
  • 250 ml  wody 
  • 150g mąki pszennej
  • 4 jajka 
  • szczypta soli
Na nadzienie:
  • 400 ml  śmietany kremówki 
  • 2 łyżki  cukru  pudru z wanilią
  • 2 pełne łyżki galaretki truskawkowej
  • ok. 100 gr truskawek
oraz :
polewa czekoladowa lub cukier puder i truskawki do dekoracji
Wykonanie:
-Wodę zagotować z masłem i szczyptą  soli.
-Do gotującej się wody wsypać mąkę i przy pomocy drewnianej łyżki ucierać, aż powstanie gęste, lśniące ciasto ,które powinno odchodzić od ścianek naczynia.
-Odstawić do ostudzenia. 
-Do zimnego ciasta dodawać stopniowo po jednym jajku /odczekać ,aż ciasto połączy się z każdym jajkiem/  cały czas miksując lub ucierać przy pomocy drewnianej łyżki.
-Masę przełożyć  do rękawa cukierniczego i wyciskać na blaszkę małe kopczyki pozostawiając  między nimi  odstępy /ptysie rosną/.
-Piec ok.30 minut w temp. ok.190 -200 st.C. /Długość pieczenia ptysi zależy od ich wielkości/.
-W trakcie pieczenia nie należy otwierać piekarnika. Ptysie powinny być lekko rumiane i podsuszone.
-Ostudzone ptysie przekroić na pół
-Galaretkę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody /2-3 łyżki/ i przestudzić.
-Truskawki drobniutko pokroić i połączyć z cukrem.
-Śmietanę ubić na sztywno, stopniowo dodawać  truskawki i tężejącą galaretkę.
-Masę  schłodzić , przełożyć do rękawa cukierniczego i nadziać ptysie.
-Przed podaniem posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.

2 komentarze: