w trakcie tworzenia

Menu

23.08.2014

Ciasto /półkruche/ z owocami i kokosowo-malinową pianką


Latem ,w sezonie najpyszniejszych  owoców  nie może zabraknąć tradycyjnego półkruchego 
ciasta z tymi w laśnie owocami i pianką. 
Wystarczy zmienić rodzaj sezonowych  owoców , smak pianki , a ciasto za każdym razem będzie jednakowo pyszne i jedyne w  swoim rodzaju, czyli warte  powtórek ,a najlepiej  co tydzień.............
i tak przez całe lato.........a potem też można...

Składniki: /na  blaszkę  o wym.35-25 cm/
ciasto:
  • 450 g mąki pszennej
  • 5 żółtek
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 200 g masła
  • 3 łyżki  gęstej śmietany
  • 2  łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru  waniliowego
piana

  • 5 białek
  • 1 szklanka   drobnego cukru
  • ½ szklanki drobnych wiórków kokosowych
  • 1 kisiel  malinowy/b. cukru/
  • ¾ szklanki pokruszonych herbatników 

oraz ok.500 g   owoców / porzeczki, borówki, maliny/
ciasto dodatkowo posypałam z wierzchu pestkami słonecznika, ale nie jest to konieczne.....
 Wykonanie:
Owoce obrać, umyć i osuszyć.
Składniki na ciasto zagnieść .
Podzielić je na  dwie  części  w proporcjach 2/3 i 1/3.
Mniejszą część owinąć w folię i wstawić  do zamrażalnika.
Większą częścią ciasta  wyłożyć dno blaszki pokrytej  papierem do pieczenia.
 Blaszkę umieścić lodówce na ok.20-30 minut.
Schłodzone ciasto posypać pokruszonymi ciastkami i wyłożyć owocami /porzeczki i jagody ok.3/4 /.
Białka ubić na sztywno dodając stopniowo cukier.
Gotową pianę podzielić na połowę. 
Jedną część wymieszać delikatnie z  kokosem, a drugą z kisielem.
Wyłożyć kupkami na warstwie owoców.
Pozostałe owoce / maliny/ ułożyć na pianie.
Wierzch pokryć równomiernie ciastem  z zamrażalnika , ścierając je na tarce o grubych oczkach.
Posypać słonecznikiem.
Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180-190 st.C i piec ok.50-60 min.
Wierzch ciasta powinien się ładnie przyrumienić.



1 komentarz:

  1. Apetyczne i kolorowe ciasto.Maliny pewnie wspaniale oddają aromat :)
    Zapraszam do mnie

    OdpowiedzUsuń