w trakcie tworzenia

Menu

21.08.2014

Pasztet fasolowy z cukinią i papryką

Pasztet warzywny  na  bazie białej fasoli to  pyszne  smarowidło na chlebek.
Można  smarować , a można również  kroić po całkowitym schłodzeniu.
Proste, naturalne ,wartościowe składniki gwarantują uzyskanie  zdrowego 
 i smacznego produktu ,który  może wnieść urozmaicenie do naszej codziennej diety.

Składniki: /na małą foremkę keksową/
  • 300  g ugotowanej białej fasoli /z puszki/
  • 300 g cukinii
  • 1 niewielka cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1 jajko 
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5 łyżeczki uniwersalnej przyprawy warzywnej
  • 0,5 łyżeczki imbiru
  • 0,5 łyżeczki  curry
  • 0,5 łyżeczki papryki słodkiej
  • 4 łyżki otrębów owsianych
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej
  • 3-4  łyżki oliwy z oliwek
  • zielona pietruszka  lub koperek ,majeranek
  • sól i pieprz  do smaku
  • kilka plasterków żółtego sera
  • bułka tarta do wysypania foremki


Wykonanie:
Ugotowaną fasolę zmiksować na gładka masę.
Warzywa umyć i obrać.
Cukinię zetrzeć na grubej tarce.
Cebulę i paprykę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oliwie.
Podsmażone warzywa wsypać do fasoli, dodać startą cukinię.
Czosnek i pietruszkę drobniutko posiekać i dodać do składników.
 Całość wymieszać.
Do masy dodać jajko, przyprawy, otręby, mąkę i połączyć ze sobą.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Foremkę keksową wyłożyć papierem do pieczenia, nasmarować olejem, wysypać bułka tartą lub otrębami. 
Masę pasztetową przełożyć do formy. 
Wierzch obłożyć żółtym serem, posypać bułką i  skropić oliwą.
Wstawić do piekarnika na 180 st.C i zapiekać ok.45 minut.

Upieczony , przestygnięty pasztet wyjąć z foremki.
Kroić po całkowitym stężeniu.
Pasztet doskonale nadaje się do smarowania.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz