w trakcie tworzenia

Menu

30.08.2014

Tartaletki z tuńczykiem i warzywami

Małe, pikantne tartaletki z tuńczykiem , zielonym groszkiem szpinakiem  i ziołami.


Składniki: 6 szt

  • ciasto brise lub francuskie
  • 200 g ricotty 
  • 200 g śmietany
  •  2 jaja 
  •  150 tuńczyka w sosie własnym
  •  100 g ugotowanego groszku zielonego /mrożony/ 
  •  100 g ugotowanych liści szpinaku
  •  1 łyżeczka masła 
  •  2 łyżka mleka
  •  sól i pieprz 
  • przyprawa ziołowa do smaku lub susozone zioła:
papryka ostra
tymianek
majeranek
oraz do dekoracji świeże zioła

Wykonanie:

Tuńczyka odsączyć z zalewy.
Piekarnik nastawić na 180 st. C
Foremki wysmarować masłem
Schłodzone ciasto rozwinąć i wykroić z niego krążki lub inne kształty  odpowiadające wielkości foremek /plus na boki/.
Ciastem wyłożyć  foremki.
Ricottę umieścić w misce, dodać śmietanę i wymieszać.
Jajka lekko ubić , wlać do miski.
Dodać groszek, szpinak/grubo pokrojony/ i wymieszać.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Masę rozlać do foremek.
Do każdej nałożyć po kawałku tuńczyka.
Brzegi ciasta posmarować mlekiem, a wierzch udekorować  resztkami  ciasta.
Foremki wstawić do gorącego piekarnika  i piec ok.25-30 minut.
Podawać ciepłe.



1 komentarz: