w trakcie tworzenia

Menu

30.08.2014

Makaron penne z selerowym pesto.

 Penne  z dodatkiem selerowego pesto , to propozycja na zdrowe ,  smaczne  i aromatyczne 
danie makaronowe. 
Tak jak do każdego pesto potrzebujemy świeżych  zielonych liści /dziś selera/ , oliwę z oliwek , migdały
  i starty ser typu parmezan /użyłam włoski, owczy ser pecorino romano/. 
Jeśli pesto  przygotujemy  nieco wcześniej /można przechowywać  w lodówce kilka dni/  ,
 to przygotowanie tego dania zajmie nam zaledwie tyle czasu ile potrzebujemy na ugotowanie makaronu.

Składniki:/ 2 porcje/
  • 200 g makaronu
  • garść zielonych liści selera
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki startego sera pecorino romano /lub parmezan/
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 50 g obranych migdałów
  • 2 kostki lodu 
  • sól morska /do smaku/
  • pieprz mielony kolorowy

Wykonanie:
Umyte, osuszone licie selera /bez łodyżek/ wrzucić do blendera.
Dodać  czosnek, ser, migdały , lód i  dolewając stopniowo oliwę zblendować.
Doprawić do smaku solą
Makaron ugotować al dente.
Przecedzić i  przesypać ponownie do garnka.
 Dodać kilka łyżek pesto / w-g  własnego uznania/ .
Wymieszać i przełożyć na talerze.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz