w trakcie tworzenia

Menu

14.09.2014

Ciasto bananowe z masłem orzechowym


Bardzo  smaczne i łatwe w przygotowaniu , pięknie pachnące  podczas pieczenia ciasto bananowe. 
Końcem lata  chętnie powracam do pieczenia  ciast z wykorzystaniem dojrzałych bananów.
Są to muffinki, chlebki, ciasteczka owsiane . Nadal cieszą sie w moim domu wielkim powodzeniem.
Tym razem wykorzystałam swieżo przygotowane małso orzechowe i skorzystałam  z bardzo prostego  sposobu  wykonania ciasta: metodą muffinkową , czyli dwóch misek.


Składniki:


  • 3 dojrzałe banany
  • 1/2 szklanki masła orzechowego
  • 1/4 szklanki oleju roslinnego
  • jajko
  • 1/2 szklanki miodu płynnego
  • 3 łyżki mleka
  • 1,5 szklanki mąki pszennej razowej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyzeczka ekstraktu wanilii




Wykonanie:
Przygotować dwie miski.
W jednej misce wymieszać wszystkie składniki sypkie/mąkę, proszek, sól/.
W drugiej  wymieszać składniki mokre/  rozgniecione banany, jajko, miód , masło orzechowe,
 mleko, olej i ekstrakt wanilii.
Zawartość misek połączyć ze sobą.
Ciasto przelać do natłuszczonej foremki keksowej/ /użyłam dwie małe 9-18 cm/.
Piec  ok. 35 minut w piekarniku nagrzanym do temp.180 st.C.

 Masło orzechowe w  cieście  ...................                                i masło orzechowe  na cieście..............
Najlepsze .............domowe masło orzechowe

1 komentarz:

  1. Musiało być wyśmienite, banany i orzechy to wyjątkowo zgrany duet :)

    OdpowiedzUsuń