w trakcie tworzenia

Menu

18.09.2014

Crostata z dżemem brzoskwiniowym

Zwyczajne kruche ciasto zapieczone z dżemem lub marmoladą ,
 to najbardziej popularne włoskie ciasto o nazwie  crostata.
Potrafi je upiec każdy i  piecze się  ją bardzo często w różnych wersjach smakowych. 

Nic dziwnego , nie znam chyba bardziej prostego wypieku. 
Nie wymaga zbyt wielkiego nakładu pracy , ani szczególnej wiedzy kulinarnej .
Ciasto jest proste i zawsze się udaje.



Składniki /na małą foremką/
  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli 
  • słoik dżemu brzoskwiniowego / ok .300 g


Wykonanie:

  / Ciasto można zarabiać na stolnicy, w melakserze lub w misce/.


Do miski wsypać wszystkie składniki sypkie, dodać masło i  w miarę 
szybko wyrobić na jednolitą masę.
Owinąć folią i wstawić do lodówki na ok.30min.
Przygotować foremkę /okrągłą lub prostokątną/, wyłożyć papierem lub nasmarować masłem.
Schłodzone ciasto  / 2/3 / rozwałkować przy pomocy folii spożywczej i przełożyć na blaszkę.
Wierzch  posmarować dżemem.
Odłożoną część ciasta rozwałkować i przy pomocy radełka wyciąć ozdobne pasy, które następnie nałożyć na wierzch ciasta , tworząc kratkę.
Można zrezygnować z radełka i przygotować cienkie wałeczki, spłaszczyć je lekko i ułożyć w  kratkę.
Ciasto wstawić  do piekarnika i piec 25-30 minut w temp.180 st.C.






2 komentarze:

  1. niczym z najlepszej cukierni:) wspaniałe ciacho

    OdpowiedzUsuń
  2. Kiedy byłam we Włoszech, podawano takie do śniadania, z różnymi dżemami. Ależ to było dobre!
    Twoja wygląda tak słonecznie :)

    OdpowiedzUsuń