w trakcie tworzenia

Menu

7.09.2014

Czekoladowe crumble z gruszkami i pistacjami

Gruszki zapiekane pod czekoladową kruszonką.........
Deser, który można przygotować na poczekaniu . Sezonowe owoce i kilka prostych składników na kruszonkę , a efekt końcowy  może wszystkich  przyjemnie zaskoczyć.
Komponując dowolnie składniki  deseru możemy stworzyć za każdym razem coś nowego i niepowtarzalnego, a przede wszystkim pysznego.


Składniki:
  • 3 gruszki
  • 1-2 łyżki rumu
  • 1 płaska łyżka mąki ryżowej lub skrobi kukurydzianej
  • 130 g mąki pszennej razowej
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 80 g masla
  • 1 łyżka ciemnego kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżeczki imbiru
  • 80 g gorzkiej czekolady.
  • orzeszki pistacjowe 
 Wykonanie:
W misce wymieszać mąkę, cukier i kakao.
Dodać masło pokrojone w kosteczkę.
Rozgnieść palcami na kruszonkę.
Czekoladkę zetrzeć na tarce, dodac do kruszonki , wymieszać.
Obrane gruszki pokroić w ósemki,  skropić rumem.
Ułożyć w naczyniu do zapiekania.
Posypać imbirem, cynamonem oraz  mąką ryżową.
Przykryć równomiernie przygotowaną kruszonką, posypać orzeszkami.
Wstawić ma piekarnika nagrzanego do 180  st. C.
 Zapiekać 25-30 minut.
Podawać po lekkim przestudzeniu.







3 komentarze:

  1. mmm, wygląda kusząco! gruszka i czekolada to świetny duet :)

    OdpowiedzUsuń
  2. obłędne:) achhhhhhhhhhhhhhh

    OdpowiedzUsuń
  3. Cru,ble robiłam już chyba z tysiąc razy, ale na pomysł czekoladowego sama bym nie wpadła... Koniecznie muszę spróbować, bo wygląda wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń