w trakcie tworzenia

Menu

9.09.2014

Mini tarty tatin z pieczonymi pomidorami i papryką

Smaczne, kolorowe i niezwykle proste w wykonaniu odwracane tarty z warzywami.
Tym razem  pieczone pomidory i papryka.
Do przygotowania tych  wytrawnych tart użyłam ciasta francuskiego i podpieczonych pomidorów oraz  w drugiej wersji ciasta brise i pieczonej papryki. 
Warzywa można doprawić w/g  własnego uznania i wybraćdowolny rodzaj ciasta.
Wspaniały smak pieczonych pomidorów i papryki  w połączeniu z delikatnym  ciastem daje niesamowity efekt końcowy. Warto spróbować.
Tarty z pomidorami



Składniki:/4 szt/
  • gotowe ciasto francuskie
  • 8  małych dojrzałych pomidorów
  • 2 łyżki  zielonego pesto
  • 1 łyżka oliwy  z oliwek
  • kilka czarnych oliwek
  • świeży majeranek, tymianek , pietruszka ...../do dekoracji
  • sól.  pieprz /do smaku


Wykonanie: 
Pomidory przekroić na połówki i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
 /skórką do spodu/.
Każdy pomidor posmarować  zielonym sosem, posypać pieprzem, skropić oliwą.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 190-200 st C i zapiekać przez ok.20 min
Przestudzić.
Przygotować foremki na tartaletki.
Spód każdej  z nich wypełnić upieczonymi pomidorkami /skórką do spodu/  , można dołożyć pokrojone oliwki.
Z ciasta francuskiego wyciąć koła  nieco większe niż foremki.
Każdym krążkiem ciasta  przykryć pomidory , docisnąć brzegi , nakłuć wierzch.
Foremki wstawić do piekarnika nagrzanego do 190-200 st.C na ok.15-20 min.
Po upieczeniu  wyjąć z foremek , odwrócić  i przełożyć na kratkę kuchenną. 
Podawać ciepłe ozdobione świeżymi listkami majeranku , tymianku, bazylii lub pietruszki.



Do przygotowania  tart można użyć gotowe ciasto francuskie lub zagnieść  samodzielnie proste, kruche ciasto brise.
Tarty z pieczoną papryką




Składniki:/ 4-5szt/
ciasto:
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • sól /do smaku
  • 1-2 łyżki zimnej wody  
  •  / lub gotowe ciasto francuskie
nadzienie:
  • 2 papryki pieczone /czerwona i żółta
  • sól i pieprz / do smaku
  • oliwa z oliwek/do smaku
  • świeże zioła do dekoracji
Wykonanie:
Mąkę posiekać  z masłem.
Dodać sól i zagnieść ciasto dodając  odrobinę wody .
Gładkie jednolite ciasto schłodzić.
Paprykę w całości upiec w piekarniku.
Obrać, pokroić w paseczki  doprawić do smaku, skropić oliwą i nałożyć do foremek/ tartaletki/.
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość kilku milimetrów i wyciąć  krążki nieco większe niż średnica foremek.
Każdą foremkę z nadzieniem nakryć krążkami ciasta, docisnąć po brzegach, nakłuć.
Piec w piekarniku nagrzanym do 190-200 st.C ok.15 minut.
Po upieczeniu  wyjąć z foremek , odwrócić  i przełożyć na kratkę kuchenną. 

4 komentarze:

  1. Do tej pory tarta tatin kojarzyła mi się tylko z karmelizowanymi jabłkami... świetny pomysł, spróbuję zrobić na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  2. kapitalne:) nie można od nich oderwać wzroku:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają ślicznie. Zachęcam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2014. Dzisiaj już ostatni dzień.

    OdpowiedzUsuń