w trakcie tworzenia

Menu

6.09.2014

Maliny pod razowo-migdałową kruszonką

Prosty i szybki deser z owocami  zapiekanymi  pod  kruszonką.
Głównym składnikiem deseru są sezonowe owoce / maliny/  i kruche ciasto przygotowane na bazie masła i mąki razowej z dodatkiem migdałów. Gatunek owoców i skład  kruszonki jest  zupełnie dowolny i  właśnie dlatego deser można   przygotować  w dowolnej kompozycji smakowej z wykorzystaniem ulubionych rodzajów mąki i dodatków.
Deser zawsze  się udaje, smakuje wyśmienicie  i  jest jedyny w swoim rodzaju.

                Wystarczy  kilkanaście minut, niewiele składników by z naszej kuchni ulatniał się
                                               niesamowity zapach zapiakanych owoców.




 Składniki:

  • 0,75 szklanki mąki pszennej razowej
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 110 g masła
  • 2  łyżki  mielonych migdałów
 oraz
  • 500 g malin
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej
  • 2 łyżki płatków lub słupków migdałowych
  • masło  do smarowania foremek

Wykonanie:


Mąkę połączyć z migdałami, cukrem i cukrem waniliowym.
Dodać masło i palcami rozetrzeć wyrabiając kruszonkę.
Naczynia żaroodporne/kokilki/ posmarować masłem.
Owoce wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną.
Do każdego naczynia nałożyć  porcję owoców do 3/4wysokości.
Posypać kruszonką i płatkami migdałowymi.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st.C na ok. 25-30 min. lekkiego zrumienienia kruszonki.

Podawać na ciepło ze śmietaną lub lodami.



Zamiast mielonych migdałów do kruszonki można dodać wiórki kokosowe.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz