w trakcie tworzenia

Menu

7.09.2014

Mini tarta tatin z winogronami


Prosty przepis  na przygotowanie  pysznyego deseru owocowego z wykorzystaniem  
gotowego ciasta francuskiego.

Tym  razem jako nadzienie posłużyły mi  białe i czerwone winogrona. 
Oczywiście , że wersja moich tart jest bardzo uproszczona , czyli taka na  skróty.  Można przecież poświęcić im nieco więcej czasu........np. zamiast gotowego ciasta francuskiego przygotować  pyszne  domowe ciasto kruche lub brise, spód foremek wypełnić karmelem, ale co tam ..........te również są niezwykłe , w  sam raz na niedzielny powdwieczorek lub deser!



Składniki:
  • gotowe ciasto francuskie
  • ok. 300 g winogron
  • 50 g masła
  • 3 łyżki brązowego cukru

 Wykonanie:

 Foremki do zapiekania posmarować masłem i posypać częścią cukru.
Umyte winogrona przekroić na pół, usunąć pestki i  poukładać  dość ciasno w foremkach .
Posypać pozostałym cukrem, obłożyć  resztą masła.
Z ciasta wyciąć krążki o średnicy nieco większej  niż foremki i starannie przykryć nimi wierzch owoców.
Ciasto nakłuć w kilku miejscach, można posmarować  jajkiem.
Foremki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180-190 ° C i piec przez ok. 15-20  minut.
Po upieczeniu odczekać chwilkę  , po czym odwrócić foremki,  wyjąć ciasteczka i ułożyć na półmisku owocami do wierzchu.


1 komentarz: