w trakcie tworzenia

Menu

10.09.2014

Naleśniki orkiszowe z owocowym nadzieniem

Naleśniki z jabłkowo-brzoskwiniowym nadzieniem .
Słodkie, delikatne, pachnące wanilią , cytrusami i  smażonymi owocami.

Popularne , zwyczajne naleśniczki , w których mąkę pszenną zastąpiłam orkiszową , to jedno z najbardziej lubianych i popularnych dań w mojej kuchni. Wystarczy zmienić owocowy farsz w zależności od pory roku i gustów naszych domowników.



ciasto
  • 1 szklanka maki orkiszowej
  • 2 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
nadzienie
  • 600 g  jabłek
  • 3 brzoskwinie
  • 50 g rodzynek
  • 1/2 łyżeczki skórki cytrynowej lub pomarańczowej
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
oraz :
cukier puder /do dekoracji
świeże listki mięty/ do dekoracji

Wykonanie:
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Obrane brzoskwinie pokroić  w cząstki.
Owoce umieścić w rondelku, podlać niewielka ilością wody i dusić na małym 
ogniu do miękkości.
Dodać cukier waniliowy, rodzynki i skórkę cytrynową /można dosłodzić do smaku/.
Z mąki, mleka jajka zrobić ciasto naleśnikowe.
Usmażyć naleśniki na patelni posmarowanej cienko olejem roślinnym.
Na każdy naleśnik nałożyć porcję owocowego nadzienia i zwinąć w rulonik lub złożyć w chusteczkę.
Naleśniki posypać cukrem pudrem , udekorować zielonymi listkami.




1 komentarz: