w trakcie tworzenia

Menu

19.10.2014

Kotlety z tuńczyka

Smaczne, niezwykle proste do przygotowania kotleciki rybne.
Jesli nie mamy lodówce świeżej czy mrożonej ryby , a na obiad mamy właśnie ochotę na danie rybne wystarczy sięgnąć po puszkę tuńczyka w sosie własnym i przygotować takie oto kotleciki.

Składniki: /ok. 5-6 szt/
  • 1 puszka  tuńczyka w sosie własnym/ ok.150 g po odsączeniu
  • 4 ziemniaki
  • 1 jajko
  • bułka tarta/ w razie potrzeby
  • sól i pieprz /do smaku
  • ½ łyżeczki przyprawy ziołowej do ryb
  •  zielona pietruszka i majeranek /świeże listki, do smaku 
  • nasiona sezamu /do panierowania/
  • olej do smażenia

Wykonanie: 
-Ziemniaki  ugotować i przecisnąć przez praskę.
-Tuńczyka odsączyć z zalewy i rozgnieść widelcem.
-Listki pietruszki i majeranku posiekać.
-Do przestudzonych  ziemniaków dodać tuńczyka i przyprawy.
-Wbić jajko i wyrobić masę.
-Jeśli  masa jest zbyt rzadka należy dodać do niej trochę  bułki  tartej.
-Uformować  kotleciki, obtoczyć je w sezamie i smażyć  na rozgrzanym oleju z obu stron.
-Rumiane  kotleciki przełożyć na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem.
-Podawać  z ulubionymi dodatkami / u mnie świeże warzywa i zielone pesto /.

-Zimne kotleciki są doskonałym dodatkiem  do kanapek /bułek  lub chleba/.




1 komentarz: