w trakcie tworzenia

Menu

20.10.2014

Panzanella

Włoska sałatka  z chlebem , to doskonały sposób na przygotowanie pysznego dania z wykorzystaniem  czerstwego pieczywa. W oryginalnym przepisie warzywa łączy się z chlebem  rozmoczonym w soku  z pomidorów i skropionym octem winnym zmieszanym z wodą........a najlepsza jest na drugi dzień po przygotowaniu.
Panzanella .......  to mój ulubiony rodzaj sałatki podawany na kolacje jako samodzielny posiłek.
 Na bazie klasycznego przepisu można przygotować bardzo ciekawe i smaczne wersje tego dania ,
 a szczególnie w sezonie letnim, kiedy podstawowy składnik  ,czyli pomidor jest najsmaczniejszy. zobacz / tutaj /
Moja sałatka tym razem , to prosta mieszanka przypadkowych składników , gdzie główną rolę odgrywa jednak chleb, pomidor i ogórek. Mój chlebek  nie jest czerstwy i rozmoczony, ale świeży i chrupiący, opieczony w piekarniku.







Składniki: / 2-3 porcje/
  • 3-4 kromki chleba pełnoziarnistego
  • 3 dojrzałe pomidory
  • 1 ogórek
  • mała cebula
  • garść oliwek
  • łodyga selera naciowego z liśćmi
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1,5 łyżki octu winnego
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz /do smaku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • kilka kiści świeżej bazylii
  • listki sałaty i marchew /do dekoracji



Wykonanie:
Kilka liści sałatki i wiórka marchewki / do dekoracji/
Kromki chleba pokroić w kostkę lub połamać na małe kawałki, skropić oliwą , posypać ziołami , rozłożyć na blasze i wstawić do nagrzanego piekarnika na kilka minut. Wystudzić.
Do dużej miski wrzucić pokrojoną cebulę, ogórek, oliwki, seler , pomidory i listki bazylii.
Całość wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Oliwę wymieszać z octem i  zmiażdżonym lub drobniutko pokrojonym  ząbkiem czosnku.
Przygotowanym sosem polać warzywa i wymieszać.
Wrzucić grzanki i wszystko raz jeszcze wymieszać,  udekorować listkami sałatki, marchewką
/można pominąć/  i podawać.


2 komentarze: