w trakcie tworzenia

Menu

27.10.2014

Makaron z sosem bakłażanowo-migdałowym

Kremowy sos z bakłażana i migdałów to doskonały dodatek do makaronu.
 Do przygotowania tego sosu  użyłam  bakłażana podsmażonego z cebulą . Doskonale nadaje się również bakłażan upieczony w piekarniku i połączony z migdałami oraz  ząbkiem czosnku.




Składniki: /2 porcje/
  • 200 g makaronu / orecchiette, casarecce ........../
  • 2 małe bakłażany
  • ½ cebuli
  • 50 g migdałów
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz /do smaku
  • natka pietruszki 
  • posiekane migdały /do dekoracji
Wykonanie:

-Posiekaną cebulę podsmażyć na oliwie.
-Dodać bakłażana pokrojonego w kostkę i kontynuować smażenie.
-Podlać odrobiną wody, doprawić do smaku solą , pieprzem  i dusić kilka minut /do miękkości bakłażana/.
-Warzywa przestudzić.
-Migdały zmielić w blenderze, dodać  bakłażana i zmiksować na gładki krem.
-Otrzymany sos przełożyć na patelnię i podgrzać.
-Makaron ugotować al dente/ zachować kilka łyżek wody z gotowania/.
- Przecedzić i wsypać do gorącego sosu, wymieszać.
-Jeśli sos okaże się zbyt gęsty należy rozrzedzić go /wg uznania/ wodą z makaronu.
-Gorący makaron przełożyć na talerze i  udekorować natką pietruszki i migdałami.

Kawałek bakłaża pokroić  w drobną kostkę i podsmażyć kilka minut na oliwie.
Przyrumienioną  kosteczką z bakłażana posypać gotowe danie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz