Kremowy sos z bakłażana i migdałów to doskonały dodatek do makaronu.
Do przygotowania tego sosu użyłam bakłażana podsmażonego z cebulą . Doskonale nadaje się również bakłażan upieczony w piekarniku i połączony z migdałami oraz ząbkiem czosnku.
Składniki: /2 porcje/
- 200 g makaronu / orecchiette, casarecce ........../
- 2 małe bakłażany
- ½ cebuli
- 50 g migdałów
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz /do smaku
- natka pietruszki
- posiekane migdały /do dekoracji
Wykonanie:
-Posiekaną cebulę podsmażyć na oliwie.
-Dodać bakłażana pokrojonego w kostkę i kontynuować smażenie.
-Podlać odrobiną wody, doprawić do smaku solą , pieprzem i dusić kilka minut /do miękkości bakłażana/.
-Warzywa przestudzić.
-Migdały zmielić w blenderze, dodać bakłażana i zmiksować na gładki krem.
-Otrzymany sos przełożyć na patelnię i podgrzać.
-Makaron ugotować al dente/ zachować kilka łyżek wody z gotowania/.
-Makaron ugotować al dente/ zachować kilka łyżek wody z gotowania/.
- Przecedzić i wsypać do gorącego sosu, wymieszać.
-Jeśli sos okaże się zbyt gęsty należy rozrzedzić go /wg uznania/ wodą z makaronu.
-Gorący makaron przełożyć na talerze i udekorować natką pietruszki i migdałami.
Kawałek bakłaża pokroić w drobną kostkę i podsmażyć kilka minut na oliwie.
Przyrumienioną kosteczką z bakłażana posypać gotowe danie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz