w trakcie tworzenia

Menu

30.10.2014

Zupa-krem z dyni

Prosta ,delikatna zupa dyniowa z korzennymi przyprawami i sokiem pomarańczowym.
 Całość uzupełniona śmietaną, parmezanem i nasionami czarnego sezamu.



Składniki:
  • 800 g obranej dyni
  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • ok. 1,5 l bulionu warzywnego
  • 2 łyżki  ryżu
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatowej
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • ½ łyżeczki imbiru
  • sok z 1  pomarańczy
  • sól i pieprz /do smaku
  • 1 łyżeczka nasion czarnego sezamu
  • 3-4 łyżki gęstej śmietany/do dekoracji
  • 2 łyżki  startego parmezanu
Wykonanie:
-Obraną dynię pokroić w kostkę , cebulę i czosnek posiekać.
-W dużym garnku rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę, czosnek i dusić ok.3 min.
-Dodać pokrojoną dynię i mieszając dusić kolejne kilka minut.
-Wlać bulion, wsypać  ryż  i gotować ok.15 min /do miękkości dyni/.
-Dodać przyprawy i sok z pomarańczy.
-Zupę zdjąć z ognia i zmiksować na gładki jednolity krem.
 - Doprawić do smaku solą i pieprzem.  
-Gotową zupę przelać do miseczek,ozdobić kleksem gęstej śmietany,  posypać startym parmezanem i nasionami czarnego sezamu.

1 komentarz: