Prosta ,delikatna zupa dyniowa z korzennymi przyprawami i sokiem pomarańczowym.
Składniki:
- 800 g obranej dyni
- 1/2 cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- ok. 1,5 l bulionu warzywnego
- 2 łyżki ryżu
- ¼ łyżeczki gałki muszkatowej
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- ½ łyżeczki imbiru
- sok z 1 pomarańczy
- sól i pieprz /do smaku
- 1 łyżeczka nasion czarnego sezamu
- 3-4 łyżki gęstej śmietany/do dekoracji
- 2 łyżki startego parmezanu
Wykonanie:
-Obraną dynię pokroić w kostkę , cebulę i czosnek posiekać.
-W dużym garnku rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę,
czosnek i dusić ok.3 min.
-Dodać pokrojoną dynię i mieszając dusić kolejne kilka minut.
-Wlać bulion, wsypać ryż i gotować ok.15 min /do miękkości dyni/.
-Dodać przyprawy i sok z pomarańczy.
-Zupę zdjąć z ognia i zmiksować na gładki jednolity krem.
- Doprawić do smaku
solą i pieprzem.
pysznie:) lubię taką na jesiennie obiady:)
OdpowiedzUsuń