w trakcie tworzenia

Menu

26.11.2014

Polenta z sosem mięsno-pomidorowym

Polenta najbardziej smakuje mi w okresie jesienno-zimowym. 
Podawana na ciepło z różnego rodzaju sosami jest doskonałym , sycącym posiłkiem.

Polenta jest popularnym  daniem włoskim. Przygotowuje się ją z kaszki kukurydzianej i podaje  
 w postaci gęstej papki z dodatkiem parmezanu, sosu pomidorowego lub mięsno pomidorowego, grzybowego, pieczeniowego  itp.  Zastygniętą kaszę  można podsmażyć lub grillować. 
Do przygotowania polenty potrzebna jest tylko kasza kukurydziana , woda , sól i oliwa. 
Tradycyjna kasza kukurydziana wymaga dość długiego 
czasu gotowania /od 30 d0 60 minut/.
Coraz częściej wykorzystuje się obecnie polentę ekspresową-instant. 
Gotuje się ją kilka minut i jest równie smaczna jak ta tradycyjna. 
Polenta jest doskonałą bazą do przygotowania smacznych posiłków, a możliwości jest mnóstwo.
W mojej kuchennej szafce zawsze znajdzie się opakowanie kaszy kukurydzianej .

Polenta
Składniki:
  • 1 l wody
  • 150 g kaszki kukurydzianej
  • 50 ml oliwy  z oliwek
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • 1/2 łyżeczki soli  
Wykonanie: / polentę najlepiej ugotować w/g przepisu na opakowaniu/
-Zagotować wodę z solą /używam rondelka z  grubym dnem/.
-Mieszając trzepaczką  wsypywać kaszkę .
-Zagotować/ nie przerywając mieszania/.
-Mieszając co kilka minut gotować kaszę /najlepiej na płytce kuchennej/ ok.40-50 minut.
-Jeśli kasza przyklei sie do dna rondelka należy go zdjąć na kilka minut z ognia, dokładnie
 wymieszać , a nastepnie kontynuować gotowanie.
-Garnek z ugotowaną kaszą zdjąć z ognia , dodać oliwę, ser i wymieszać.
Sos mięsno-pomidorowy
Składniki:
  • 300 g mięsa mielonego/mieszane
  • 1 mała marchewka
  • kawałek selera naciowego
  • 1/2 cebuli
  • 1 szklanka przecieru pomidorowego/passata
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 suszone pomidory
  • 1/3 szklanki czerwonego, wytrawnego wina 
  • sól i pieprz /do smaku
Wykonanie:
sos:
-Cebulę, marchew i seler pokroić w drobniutką kostkę.
-W rondelku rozgrzać oliwę, dodać pokrojone warzywa i krótko podsmażyć.
-Dodać mięso mielone, wymieszać i podsmażyć kilka minut.
-Wlać wino, zwiększyć ogień i gotować do odparowania alkoholu.
-Dodać pssatę pomidorową, 1/2 szklanki wody , suszone pomidory i gotować na małym ogniu ok.30 minut/ do zgęstnienia sosu/.
-Doprawić do smaku solą i pieprzem.


-Ugotowaną kaszę wyłożyć na talerz tworząc gniazda z wgłębieniem na środku.
-Wgłębienie wypełnić gorącym sosem mięsnym.
-Danie ozdobić zieloną pietruszką /dodatkowo suszonymi pomidorami z oliwy/



1 komentarz: