w trakcie tworzenia

Menu

23.11.2014

Serowe ciastka wytrawne z nasionami i orzechami



Niby francuskie, ale jednak nie francuskie. 
Serowe, wytrawne ciasteczka,  które  swoim smakiem i wyglądem  przypominają  wypiek z tradycyjnego ciasta francuskiego. Świetnie smakują z czystymi i kremowymi zupami.
Schłodzone, kilkakrotnie złożone ciasto serowe doskonale nadaje się przygotowania drobnych ciasteczek  zarówno wytrawnych  jak i słodkich.
Ciasteczka przygotowałam w/g przepisu z TEJ strony.
Składniki:
  • 250 g mąki pszennej
  • 250 g serka typu Philadelpia
  • 160 g masła/wyjąć z lodówki 30 min. wcześniej/
  • sól /do smaku
  • białko do posmarowania
  • papryka słodka do posypania
  • nasiona słonecznika, lnu ,kminu rzymskiego,krokant orzechów włoskich, posiekane orzechy pistacjowe itp
Wykonanie:

-W misce wymieszać  /przy pomocy widelca/  wszystkie składniki , aż do uzyskania jednorodnej mieszanki okruchów.
-Ciasto przesypać na folię spożywczą, delikatnie uformować  prostokąt /bez zagniatania/.
-Owinąć folią i wstawić do lodówki na kilka godzin  /najlepiej na  noc/.
-Schłodzone ciasto rozwałkować , złożyć boki do środka , tworząc  trzy warstwy, owinąć  w folię  i ponownie  wstawić do lodówki na minimum  30 minut.
-Ciasto ponownie rozwałkować, złożyć i schłodzić.
-Powtórzyć czynność  po raz trzeci.
-Po ostatnim schłodzeniu ciasto rozwałkować na grubość ok.4 mm. posmarować
białkiem , posypać  papryką  i  pokroić radełkiem w kilkucentymetrowe kwadraty.
-Kwadraciki ułożyć na blaszce zachowując pomiędzy nimi odstępy
-Wierzch każdego kwadratu posypać  dowolnie dobranymi  nasionami/ kumin, orzechy,
 len ,słonecznik itp./
Blaszkę wstawić  do piekarnika nagrzanego  do  temp.200 st.C i  piec ok. 15 -18 minut.


2 komentarze:

  1. Mmm :) super!

    Zapraszam do mnie na pyszne, rozgrzewające leczo z cukinią!

    www.paczekwkuchni.blogspot.com

    Pozdrawiam!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglądają bardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń