w trakcie tworzenia

Menu

6.11.2014

Sałatka fasolowa z grzankami chlebowymi

Prosta sałatka , której głównym składnikiem jest biała fasola .
Pozostałe składniki można dowolnie komponować, choć właśnie taka
 wersja smakuje mi najbardziej.  
Sałatkę podaję jako samodzielne danie obiadowe. 
Składniki:
  • 200 g  białej fasoli  z puszki
  • mix sałatek
  • 2 pomidory
  • 1 łodyga selera naciowego
  • ½ czerwonej cebuli
  • 2 łyżki pestek dyni
  • mały kawałek ostrej papryczki
  • 3 łyżki ziołowego sosu winegret
  • 2  kromki chleba /pełnoziarnisty/
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz /do smaku
  • świeże liście bazylii /do dekoracji
Wykonanie:
-Kromki chleba pokroić w kostkę, skropić oliwą i wstawić na 10 minut do gorącego piekarnika.
-Obraną cebulę  pokroić w cienkie krążki,  seler i pomidor w kostkę, papryczkę drobno posiekać.
-Fasolę odsączyć z zalewy.
-Warzywa przełożyć do miski ,  doprawić do smaku ,  skropić sosem sałatkowym  i delikatnie wymieszać.
-Tuż przed podaniem wierzch  sałatki posypać pestkami dyni, dodać chrupiące grzanki  chlebowe.


1 komentarz: