w trakcie tworzenia

Menu

3.11.2014

Sałatka z grillowanym kurczakiem

Grillowane paseczki mięsa  z piersi kurczaka w połączeniu z warzywami  tworzą 
pyszną sałatkę obiadową .

Dodatek  chrupiacego  pieczywa stanowi doskonałe uzupełnienie dania , które z powodzeniem można przygotować również na kolację. Kompozycje warzyw i smak  sosu sałatkowego są  
całkowicie  dowolne. 
Składniki:
  • 1 pierś kurczaka 
  • przyprawa do kurczaka /po ½ łyżeczki soli , papryki słodkiej mielonej,  majeranku, tymianku,rozmarynu, imbiru, curry, czosnku mielonego, szczypta papryki ostrej/
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • mix sałatkowy 
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • kilka łyżek sosu  winegret

Wykonanie:

-Mięso umyć, osuszyć i pokroić w paski.
-Skropić oliwą i obtoczyć w mieszance ziołowej , przykryć folią  spożywczą  i odstawić w chłodne miejsce na ok.30 minut.
-Rozgrzać patelnię do grillowania i smażyć kawałki mięsa  z każdej strony do lekkiego przyrumienienia się.
-Gotowe mięso przestudzić.
-Umytą sałatkę ułożyć na półmisku.
-Dodać kawałki kurczaka i połówki pomidorków .
-Skropić sosem sałatkowym.
/ewentualnie doprawić do smaku solą  i pieprzem/.


Zamiast sosu  winegret do sałatki można przygotować sos czosnkowo-pietruszkowy.
Składniki:
  • 4 łyżki  oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  •  pęczek  natki pietruszki 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka  miodu
  • sól i pieprz /do smaku


Wszystkie składniki  zmiksować  w blenderze. Przygotowanym sosem polać sałatkę.

2 komentarze: