w trakcie tworzenia

Menu

20.12.2014

Gwiazdki migdałowo -orzechowe z lukrem

Pyszne ,mięciutkie  ciasteczka migdałowo -orzechowe pokryte białym lukrem.
Składniki:
  • 100 g migdałów /zmielone
  • 50 g orzechów włoskich/ zmielone
  • 50 g orzechów włoskich/ zmielone
  • 100 g  cukru pudru
  • 100 g mąki pszennej
  • 2 białka
  • 1 łyżka miodu

 Wykonanie:
Z podanych składników zagnieść ciasto.
Rozwałkować na grubość ok. 1cm pomiędzy  dwoma arkuszami folii spożywczej.
 Wyciąć gwiazdki.
Ciasteczka ułożyć  na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  Piec 10-15 min. w temp. 150-160 °C
Przestudzone gwiazdki pokryć lukrem.
lukier
  • 1 białko
  • ok.250 g cukru pudru

Białko ubić.
Ubijając dosypywać tyle cukru pudru, by powstała gęsta , lśniąca polewa.



3 komentarze: