w trakcie tworzenia

Menu

21.12.2014

Pierogi z soczewicą i grzybami

Pyszne pierożki z nadzieniem z soczewicy i  suszonych grzybów.
 Idealne na  wigilijną kolację .


ciasto :
  • ok. 3 szklanki mąki pszennej/plus do podsypania/
  • ok. 3/4 szklanki  ciepłej wody
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • szczypta soli

nadzienie:
  • 1 szklanka zielonej soczewicy
  • 2  ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • garść suszonych grzybów
  •  ½ łyżeczki majeranku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku


 Wykonanie:
Grzyby zalać wodą i pozostawić na noc/ kilka godzin/ , po czym ugotować do miękkości. 
Odcedzić i drobno posiekać.
Soczewicę zalać wrzącą wodą i pozostawić do napęcznienia.
Ugotować  do miękkości odsączyć i wystudzić i dokładnie rozgnieść widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków.
Obraną cebulę drobno pokroić i zeszklić na oliwie, dodać  posiekane grzybki ,chwilę podsmażyć.
Połączyć z soczewicą, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, doprawić do smaku solą , pieprzem, posypać majerankiem  i wymieszać.
Gotowy farsz odstawić w chłodne miejsce.
Mąkę przesiać, dodać  szczyptę soli, jajko i  wlewać stopniowo wodę z oliwą.
Wymieszać widelcem, a następnie  rękami zagnieść ciasto.
Gotowe, gładkie ciasto cienko rozwałkować.
Wycinać szklanką kółka.
Na środku kłaść  porcję farszu i zlepić brzegi formując pierożki.
Gotowe pierogi wrzucać do wrzącej posolonej wody i gotować ok.3 minuty/ najlepiej 
 do  wypłynięcia na wierzch/
Ugotowane pierogi wyjąć  łyżką cedzakową i  przełożyć na półmisek.

Polać roztopionym czystym masełkiem lub z podsmażoną  cebulką.





















Wigilia 2014

1 komentarz: