w trakcie tworzenia

Menu

1.12.2014

Sałatka z grillowanego kurczaka w curry z ananasem


Pachnąca orientalnymi przyprawami, orzeźwiająca sałatka z kurczakiem i ananasem to   
fajna propozycja na lekką kolację.


Latem przygotowuję ją dodatkiem ryżu jako danie obiadowe  , ale  często podaję ją również  moim gościom o każdej porze roku. Zamiast szpinaku można użyć lodowej sałaty, a ananas zastąpić marynowanymi wiórkami selera.
Smaczna i  łatwa do przygotowania.  
Doskonale smakuje z dodatkiem pieczywa.

Składniki:

  •  podwójny filet z kurczaka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1  łyżeczka przyprawy curry
  • 1/4 łyżeczki mielonej papryki słodkiej 
  • gałązka świeżego rozmarynu i tymianku 
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/2 świeżego ananasa
  •  świeże liście szpinaku
  • ok. 100 g suszonej żurawiny 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek



Wykonanie:
-Mięso umyć, osuszyć i pokroić w paski.
-Curry i paprykę wyspać do miseczki i połączyć z oliwą /ok. 2 łyzki/
-Paseczki mięsa umieścić w misce z marynatę, włożyć gałązkę rozmarynu, posypać pieprzem ,
solą i  starannie wymieszać składniki.
-Miseczkę przykryć folią i odstawić na 30 minut w chłodne miejsce.
-Żurawinę zalać dwiema łyżkami oliwy i odstawić.
-Liście szpinaku umyć, osuszyć.
-Ananas obrać i pokroić w paseczki lub kostkę.
-Rozgrzać patelnię do grillowania.
-Kłaść partiami mięso kurczaka i grillować przez kilka minut z każdej strony.
-Mięso przestudzić.
-W salaterce układać warstwami szpinak, mięso i ananas.
-Na wierzchu wyłożyć żurawinę i skropić oliwą, w której się moczyła.
-Posypać świeżo zmielonym pieprzem / jeśli wymaga dosolić/.


1 komentarz: