w trakcie tworzenia

Menu

11.01.2015

Sałatka z kopru włoskiego i jabłka

Prosta, orzeżwiająca sałatka z kopru włoskiego i jabłka z dodatkiem ziarenek granatu ,
to pyszna propozycja na  lekką , zdrową  przystawkę.
Doskonale smakuje na co dzień , elegancko prezentuje się również od święta.
Prosto, zdrowo,kolorowo........... 

Skladniki:
  • koper włoski 
  • czerwone jabłko
  • garść świeżej roszponki 
  •  ziarenka  z ½   granatu
  • kilka orzechów  nerkowca
  • świeżo zmielony pieprz  


sos winegret:
  •  1 łyżka miodu                                                             
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • szczypta  cynamonu
  • szczypta soli 

Wykonanie:

-Przygotować winegret mieszając  razem wszystkie składniki .
-Umyty koper obrać i pokroić  w cieniutkie  plasterki.
-Jabłka dokładnie umyć, osuszyć i pokroić w cieniutkie cząstki.
Sałatkę umyć i osuszyć.
-Koper ułożyć na półmisku, obłożyć cząstkami jabłka, dodać sałatkę i posypać  orzeszkami i granatem.
Przed podaniem skropić sosem winegret i doprawić świeżo zmielonym pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz