w trakcie tworzenia

Menu

11.01.2015

Sałatka z kopru włoskiego i pomarańczy


Lekka, orzeźwiająca, sałatka /surówka/ warzywno - owocowa jako doskonała przystawka
 lub samodzielne danie na co dzień i od  święta.
Pyszne połączenie chrupiącego kopru z pomarańczami , to bardzo popularne danie kuchni włoskiej.
Sałatkę przygotowuje się zaledwie w  kilka minut, nie wymaga  zbyt wielu składników i nakładu pracy,  a zapewniam, że smakuje wyśmienicie.
Składniki:

  • 1 koper włoski
  • 2 małe pomarańcze
  • 1/2 owocu  granatu
  • garść świeżej roszponki 
  • świeżo zmielony pieprz

              sos winegret:

  • 1 łyżka  miodu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • po szczypcie   mielonego kardamonu i kolendry
  • szczypta soli

Wykonanie:

-Sałatkę opłukać i osuszyć.
-Pomarańcze obrać i ostrym nożem wykroić /filetować/   cząstki miąższu spomiędzy białych skórek.
-Koper włoski umyć, obrać z grubej warstwy zewnętrznej  i cieniutko pokroić.
-Owoc granatu przekroić i wyłuskać ziarenka.
-Składniki  sosu połączyć i  wymieszać ,do momentu , aż  się połączą.
-Plasterki kopru ułożyć na półmisku , dodać cząstki pomarańczy, sałatkę i posypać granatem.
-Doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
-Przed  podaniem skropić  sosem winegret.
Sałatkę należy przygotować bezpośrednio przed spożyciem.

Sałatkę można  posypać ziarenkami maku


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz