w trakcie tworzenia

Menu

15.02.2015

Tartaletki z kremem i mandarynkami


  Połączenie kruchego ciasta z kremem i  sezonowymi owocami  to mój ulubiony sposób na przygotowanie  pysznych  babeczek /tartaletek/.....na każdą okazję.



Kruchy  spód,  słodkie  puszyste  kremowe wypełnienie  i orzeźwiające, soczyste owoce.
 Nie można się im oprzeć. Dodatek serduszkowego akcentu  to taki mały symbol  i propozycja na słodki deser we dwoje...........da się skusić?......ja już sprawdziłam.....

Składniki: / 10 szt /
ciasto:
  • 300g mąki
  • 200  g zimnego masła
  • 80 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • skórka cytrynowa /do smaku
  • szczypta soli
krem:
  • 450 ml mleka
  • 4 żółtka
  • 50 g mąki / użyłam pszennej i ziemniaczanej/
  • 100 g cukru
  • 1 laska  wanilii
  • sok z 2 mandarynek
  • ½ łyżeczki startej skórki z mandarynki /owoc biologiczny, umyty i  sparzony  gorącą wodą/
oraz:
mandarynki do dekoracji
                                                                   Wykonanie:
-Składniki na ciasto przełożyć na  blat,  dokładnie zmieszać  i wyrobić  na jednolitą masę.
/ ciasto wyrabiać bardzo szybko /
- Odstawić  na co najmniej godzinę do lodówki.
-Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok. 3-4 mm /najlepiej pomiędzy dwiema
 warstwami folii spożywczej/
-Wyciąć okręgi nieco większe niż obwód foremek.
-Wypełnić ciastem foremki dociskając delikatnie  do dna i boków.
Ciasto nakłuć w kilku miejscach widelcem.
Foremki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180-190 st. C i piec ok.20 minut /do przyrumienienia/.
Upieczone babeczki wyjąć z foremek i wystudzić na kratce kuchennej.
krem:
Zagotować 300 ml mleka z laską wanilii,  odstawić.
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę.
Dodać mąkę, pozostałe zimne mleko i dokładnie wymieszać .
Z podgrzanego mleka wyjąć wanilię i mieszając wlać masę jajeczną.
Gotować na małym ogniu  do zgęstnienia kremu /mieszać by nie przypalić masy/.
Odstawić i przykryć folią  spożywczą.
Do ugotowanego , lekko przestudzonego kremu dodawać stopniowo sok  z mandarynki, 
a na koniec skórkę /można użyć miksera/.
Gotowym kremem wypełnić babeczki /można schłodzić/.

Przed podaniem wierzch udekorować cząstkami mandarynek.



1 komentarz: