w trakcie tworzenia

Menu

2.03.2015

Kotleciki z zielonego groszku

Kotleciki z zielonego  groszku to  fajna propozycja na przygotowanie 
bezmięsnego dania obiadowego.

Kotleciki przygotowuję zawsze z mrożonego groszku i nie polecam zamieniać go
 na konserwowy / ma  zupełnie inny smak/. Kotlety można smażyć  na tłuszczu  lub  w lekko naoliwionym w pergaminie , można je również upiec w piekarniku. 
Kotleciki  podawać  z dowolną  , świeżą sałatką i  ulubionym pieczywem.
 Składniki:

  • ok. 400 g mrożonego zielonego groszku
  • 1 marchewka
  • ½ cebuli
  • 2  ząbki czosnku
  • ½ szklanki płatków owsianych
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej /lub mąki z ciecierzycy/
  • ¼ łyżeczki majeranku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz /do smaku
  • otręby pszenne lub owsiane /do panierowania
Wykonanie:
-Groszek ugotować i odcedzić, 3/4 zmiksować, a  resztę pozostawić w  całości.
-Marchewkę i cebulę  pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oliwie.
Do podsmażonych warzyw  przełożyć masę groszkową, dodać płatki, siemię, przyprawy, 
groszek w całości  i mąkę kukurydzianą .
-Masę wymieszać i doprawić do smaku.
Odstawić na ok.10-15  minut.
-Jeśli po upływie tego czasu masa będzie zbyt mokra, należy dodać do niej nieco płatków i ponownie wymieszać.
-Uformować kulki , spłaszczyć i nadać im kształt kotlecików.
-Obtoczyć w otrębach i usmażyć na tłuszczu / lub w pergaminie /z obu stron.

Kotleciki podawać z dodatkiem świeżej sałaty i pieczywa.

1 komentarz: