w trakcie tworzenia

Menu

4.03.2015

Kurczak w sosie curry z ananasem

  
Pyszne, aromatyczne  połączenie  smaków słodko-kwaśnego , słonego i pikantnego ,
   prawie  w orientalnym stylu .
To  niezwykle proste danie jest świetną  propozycją  na  ekspresowe przygotowanie 
 smacznego , pożywnego obiadu .
Kurczak curry jest jednym z  moich ulubionych dań  .
Przygotowuję  go na wiele sposobów , a oto jeden z nich ........



Składniki /2 porcje/
  • 2   filety  z kurczaka
  • 4 plastry świeżego ananasa
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżeczki curry
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1 łyzka soku z cytryny
  • sól i pieprz /do smaku
  • 2 łyżki oliwy 
oraz:
ok. 150 g ryżu bosmani /lub venere/
świeży szpinak
sos sałatkowy
Wykonanie:
 Piersi umyć, osuszyć i pokroić w cienkie plasterki.
Mięso oprószyć  solą, pieprzem ,  przyprawą curry /1  łyżeczka/  i obtoczyć w mące.
Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę i obsmażyć w niej  plastry mięsa, skropić sokiem z cytryny.
Podlać niewielką ilością gorącej wody  i poddusić kilka minut  /do miękkości mięsa/.
Dodać pokrojone plastry  ananasa, wlać mleko kokosowe resztę curry, wymieszać i gotować na małym ogniu do zgęstnienia sosu.
-Doprawić do smaku solą .
-Podawać z  ryżem ugotowanym na sypko i świeżą surówką /u mnie   szpinakowa z ananasem i wiórkami   kokosu/




















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz